Ebben a rövid fejezetben bemutatom nektek, hogyan lehet egy fizikai gépet átköltöztetni virtuális környezetbe. Természetesen erre a feladatra több jó megoldás is van, én egyet fogok most bemutatni. 😊

Erre a célra a VMware vCenter converter megnevezésű programot fogjuk használni. A VMware vCenter Converter egy ingyenes, önálló eszköz, ami lehetővé teszi pl. fizikai vasak VMware virtuális gépekké történő alakítását.

A megadott linkről töltsd le a programot és telepítsd fel olyan környezetbe, ahonnan eléred a virtualizálni kívánt gépet. Ez akár lehet az adott fizikai vas is.

A feltelepítés után indítsd el a VMware vCenter Converter Standalone Client-et.

Az alábbi képernyő fog fogadni téged. 😊

Kattints a Convert machine gombra. Ha a fizikai vason fut, akkor válaszd a This local machine opciót, egyéb esetben (remote) meg kell adnod a fizikai gép IP címét és a belépéshez szükséges adatokat. Utána kattints a Next gombra.

A következő pontban add meg a gép nevét (hagyhatod az eredeti nevet is, ez csak a VM neve lesz, mást nem befolyásol) és válaszd ki a mentés helyét. Utána kattints a Next gombra.

Válaszd ki milyen összetevőket szeretnél megtartani a virtualizáció (pl. disk) során és kattints a Next gombra.

Az összefoglaló átnézése után kattints a Finish gombra.

Ezt követően elindul a folyamat.

Végeredmény

Nézd meg mi lett file szinten az eredménye. Ehhez nyisd meg azt a mappát, ahova a VM mentésre került.

Nézd meg mi lett file szinten az eredménye. Ehhez nyisd meg azt a mappát, ahova a VM mentésre került.

Ezt a VM-et akár egy egyszerű VMware Workstation Pro-val és természetesen VMware vSphere ESXi-vel is el tudod kezelni.

Nézd meg hogyan kell kezelni ezt egy VMware Workstation Pro-ban. Kattints a File menüre és válaszd az Open pontot. Kattints a .vmx file-ra és válaszd a Megnyitás gombot.

Eredménye

Megjelenik a VM és a mentett devices adatok. Elképzelhető, hogy az első indítás során további finomhangolási munkákat kell elvégezned, mint pl. network beállítása, VMware tools telepítése.

Kattints a Power on this virtual machine gombra, amivel elindítod a VM-et. Utána már szabadon skálázhatod is az új VM-edet (több memória, nagyobb disk kapacitás, stb). Ez benne az igazi varázslat. 😊