Nyisd meg az vCenter-t a beállított IP címen (https://IP_cím) és írd be az administrator felhasználót és a jelszavát.

Kattints a létrehozott Datacanter01-re vagy az ESXi host-odra és jobb egérgomb megnyomása után válaszd a New Virtual Machine pontot.

A felugró ablakban válaszd a Create a new virtual machine és kattints a Next gombra.

A következő pontban nevezd el a VM-et (pl.: SRV-AD01) és kattints a Next gombra.

Nevezd el a VM-et, így fogod megtalálni a host-on, vCenter-ben. Névkonvenció esetében javasolt a TST-Szerepkör vagy SRV-Szerepkör megjelölés, ahol a TST- teszt VM-ekre utal, amíg a másik az éles VM-ek megjelölése.

A következő pontban választhatjuk ki, hogy melyik ESXi host adja az erőforrást a VM-nek. Mivel jelenleg csak 1 db ESXi host van a környezetünkben, így egyszerű lesz a választás. 😊

Utána válaszd ki a datastore-t ahova a VM-et létrehozod és kattints a Next gombra.

Kompatibilitást hagyd a default értéken és kattints a Next gombra.

Válaszd ki milyen operációs rendszert akarsz telepíteni, amiben a legördülő lista segítséget nyújt. Utána kattints a Next gombra.

Ebben a pontban konfiguráljuk a virtuális hardvereket. Fontos, hogy ezek az értékek később is megváltoztathatóak (CPU, memória, disk). Ez egy ajánlás, lehet kevesebb erőforrással is indulni vagy akár igény szerint módosítani a későbbiekben a VM-et.

A New hard disk esetében pedig válaszd ki a Thin provisioned típust. Fő különbség dióhéjban, hogy ezzel a disk kiosztást lehet szabályozni.

Az egyik a thick provisioned másik a thin provisioned, amíg thin esetén lehet több datastore-t kiosztani a VM-eknek mint amennyi ténylegesen rendelkezésre áll (mint egy hitel úgy képzeld el). Addig a thick esetében amennyit kiosztok a VM-nek, annyit foglal le ténylegesen a datastore-ból. Mind a kettőnek van előnye és hátránya is, ebbe most ne menjünk bele részletesebben.

Állítsd be a New Network adapter-t is a VM-en. Az operációs rendszertől függ mit választasz. Régebbi Windows esetén E1000e kártya javasolt, újabb rendszereknél már a VMXNET3.

  • E1000e
    • Egy Intel Gigabit Ethernet hálózati kártya emulált változata.
  • VMXNET3
    • VMware Tools kell hozzá. Ez az adapter sokkal gyorsabb, mint az E1000e.

Válaszd ki a listából a VMXNET3 adaptert.

A New CD/DVD drive segítségével tudod a szükséges ISO fájlt kiválasztani és előkészíteni a telepítéshez.

Ha ezek megvannak akkor további speciális beállítást ne hajts végre, ezzel a későbbiekben foglalkozunk. Kattints a Next gombra.

A folyamat végén kattints a Finish gombra.

Eredménye

Létrehozza a VM-et és megjelenik az Inventory-ban.

Kattints a Power on gombra (zöld nyíl) és indulhat a telepítési folyamat. 😊